Verzoek om hulp voor de promotie van de PET-scan

De Raad van Beheer heeft ons gevraagd in het kader van Fairfok de volgende tekst met u te delen:

UW HULP WORDT GEVRAAGD VOOR DE PROMOTIE VAN DE PETSCAN BIJ DIERENARTSPRAKTIJKEN IN NEDERLAND

Als onderdeel van Fairfok (www.houdenvanhonden.nl/gezond-fokkenmet-fairfok/plan-fairfok/) heeft het Expertise Centrum Genetica Gezelschapsdieren van de Universiteit Utrecht de PETscan ontwikkeld, één van de instrumenten om erfelijke ziekten en schadelijke raskenmerken in beeld te brengen. In deze landelijke database worden de diagnoses van Nederlandse dierenartsen gebundeld, zodat men kan meten wat de belangrijkste ziekten per ras zijn. Voor het welslagen van PETscan moeten nog meer dierenartsen meedoen.

Met de uitkomsten van de PETscan krijgen de wetenschappers inzicht in wat er voor de Nederlandse (ras)hond gedaan kan en moet worden. Prof.dr. Jan Rothuizen van het expertisecentrum: ‘Voor de ernstige problemen zullen we DNA-tests ontwikkelen. Met als resultaat een vroege diagnose, het voorkómen van het fokken van zieke nakomelingen en een snellere en betere behandeling van een dier.

Fokkerijadviezen
In de database verzamelt men de diagnose, geboortedatum, het ras, geslacht, gewicht en de chipcode. Naam of adresgegevens van de diereigenaar worden niet geregistreerd, zodat de privacy is gewaarborgd. Het expertisecentrum kan op basis van de PETscan fokkerijadviezen aan de rasverenigingen geven, die hun fokbeleid hierop aan kunnen passen. Omdat de metingen met PETscan continu doorgaan, is het succes van het gevoerde beleid direct zichtbaar. Dierenartsenpraktijken die actief aan PETscan meewerken, ontvangen alle adviezen van het ECGG aan rasverenigingen. Ze kunnen daarmee de fokkers in hun praktijk begeleiden en adviseren.

Hogere dekking nodig
Rothuizens team werkt voor de PETscan samen met dierenartsenpraktijken in het hele land. Momenteel is de dekking onder dierenartspraktijken ca.10 procent, terwijl technisch gezien al zo’n 90 procent mee zou kunnen doen. Hoe hoger de dekking, des te waardevoller de PETscan. Rothuizen: ‘Er komen iedere week praktijken bij, maar het zou enorm helpen als de fokkers en eigenaren van honden zelf aan hun dierenarts willen vragen mee te doen. Deelname is gratis, qua tijdsbesteding kost het de dierenarts maar een paar seconden per patiënt, de privacywetgeving wordt volledig gewaarborgd, en we hopen zo ook snel duidelijkheid te kunnen geven over verschillen tussen stamboom en look-alikes.’

Promotiemateriaal
Alle deelnemende praktijken krijgen een poster voor in de wachtkamer, een presentatie voor de wachtkamer-tv, en informatieflyers om aan hun klanten mee te geven. Deelnemende praktijken zijn dus al in de wachtkamer direct herkenbaar. Rothuizen roept rashondenfokkers op de PETscan bij hun eigen dierenarts onder de aandacht te brengen: ‘Heeft uw dierenarts nog geen promotiemateriaal in de wachtkamer, vraag hem of haar er dan naar.

Help ons om ook uw dierenarts te overtuigen om ook deel te gaan nemen aan de PETscan!’ Professor Rothuizen’s onderzoek leidt tot structurele gegevens die nodig zijn voor een goed fokbeleid. Onder meer op basis van dit onderzoek kunnen we objectieve voorlichting geven over het te voeren fokbeleid en zo nodig samen met de rasverenigingen fokbeleid ontwikkelen.