Als huishond

De Wheaten is een ideale huishond. Hij wil graag onderdeel van het gezin zijn. Het gezin ziet hij als zijn roedel. Daarbij wil hij zich graag schikken naar de wil van de roedelleider en dat bent u!

Het komt in ons ras bijna nooit voor, dat een Wheaten de taak van de roedelleider wil overnemen. Hij wil echter wél duidelijkheid. De opvoeding moet consequent zijn. Wat u één keer verboden hebt, is voor altijd verboden en wat één keer mag, mag altijd.

Een speciale eigenschap van ons ras is, dat Wheatens altijd bij mensen willen zijn. Het zijn geen honden, die in een kennel worden gehouden. Zij worden dan erg in zichzelf gekeerd en voelen zich diep ongelukkig. Mogen ze in de buurt van hun baasje (en de rest van het gezin) zijn, dan voelt een Wheaten zich gelukkig. Het gevolg van deze eigenschap is, dat u van alles kunt ondernemen zolang u hem maar in de activiteit betrekt. Gaat u bijvoorbeeld kamperen in een tent of in een caravan, dan is dit voor hem geen enkel probleem. Menig Wheaten-eigenaar is op een camping door andere kampeerders aangesproken, die dan vroegen wat voor hond dat nu is. Zij zien hoe rustig de hond is, steeds op eigen terrein blijft en geen enkele overlast veroorzaakt.

Deze eigenschap wil gelukkig niet zeggen dat een Wheaten niet alleen thuis kan zijn. Van jongs af aan moet hem worden geleerd, dat het baasje ook wel eens zonder hem weggaat. Wij gaan er in onze vereniging van uit dat mensen die de hele dag werken geen hond moeten nemen.